به روز شده در: ۲۱ دی ۱۴۰۳ - ۲۳:۲۰
کد خبر: ۵۳۴۹۷۷
تاریخ انتشار: ۱۲:۴۲ - ۲۰ مرداد ۱۴۰۱
۱۷ ماهواره روسی همزمان پرتاب شد؛ اسم یکی را گذاشتند خیام!

آنچه دولت رئیسی درباره ماهواره "خیام" نگفت| با جعل واقعیت می‌شود افتخار خرید؟

با وجود آنکه مسئولین و رسانه‌های حامی دولت سیزدهم، بار‌ها و به انحاء مختلف، ماهواره خیام را بومی و ساخت داخل معرفی کردند، سفارت رسیه در پستی اینستاگرامی، این ماهواره را ساخت روسیه و به سفارش طرف ایرانی توصیف کرد.
روزنو :

آنچه دولت رئیسی درباره ماهواره

روزنو :«سعید صدیقیان»، معاون برنامه‌ریزی و توسعه راهبردی سازمان فضایی در یک برنامه تلویزیونی خیام را یک ماهواره ایرانی نام برد و ضمن توصیف تلاش دانشمندان ایرانی، بر زحمات علمی انجام گرفته در ساخت آن تاکید کرد. وی و هیچکدام از مسئولان دولت اشاره‌ای به این موضوع که این ماهواره اساساً روسی است و نه ایرانی نکردند.

با وجود آنکه مسئولین و رسانه‌های حامی دولت سیزدهم، بار‌ها و به انحاء مختلف، ماهواره خیام را بومی و ساخت داخل معرفی کردند، سفارت رسیه در پستی اینستاگرامی، این ماهواره را ساخت روسیه و به سفارش طرف ایرانی توصیف کرد.

سایت سازمان فضایی روسیه، روسکاسموس نیز در خبری که در سایت خود قرار داده است، تایید کرده که این ماهواره توسط روسیه ساخته شده است.

در سایت این سازمان همچنین در مطلبی دیگر عنوان شده است که آنچه توسط مسئولان دولت «برگ زرین دیگری در تاریخ افتخارات علمی» عنوان شد، در واقع جریان روتین پرتاب ۱۷ ماهواره روسی بوده است.

روسکاسموس در سایت خود نوشته است که سه شنبه ۹ اوت ۲۰۲۲ ساعت ۰۸:۵۲:۳۸ توسط موشک سایوز، ۱۷ ماهواره ساخت روسیه به صورت همزمان به نام‌های CubeSX-HSE-۲، Monitor-۱، UTMN، CYCLOPS، Siren، KAI-۱، Kuzbass-۳۰۰، Skoltech-B۱، Skoltech-B۲، Polytech Universe- ۱، Polytech Universe-۲، Vizard، Geoscan-Edelweiss، MIET-AIS، ISOI و ReshUCube؛ و KHAYAM به فضا پرتاب شده است.

پول یکی از این ماهواره‌ها در دولت قبل و قریب ۵ سال پیش توسط ایران پرداخت شده بود.

چاخان ملی به نام خیام چگونه شکل گرفت؟ چرا دولت رئیسی دروغ گفت؟

مسئولین متعددی در مورد اینکه این ماهواره ایرانی است و نه روسی، سخن گفتند.

«سعید صدیقیان»، معاون برنامه‌ریزی و توسعه راهبردی سازمان فضایی در یک برنامه تلویزیونی خیام را یک ماهواره ایرانی نام برد و ضمن توصیف تلاش دانشمندان ایرانی، بر زحمات علمی انجام گرفته در ساخت آن تاکید کرد. وی و هیچکدام از مسئولان دولت اشاره‌ای به این موضوع که این ماهواره اساساً روسی است و نه ایرانی نکردند.

سخنگوی وزارت امور خارجه نیز در توییتی پرتاب ماهواره خیام را «برگ زرین دیگری در تاریخ افتخارات علمی ایران اسلامی است و دستاوردی دیگر از دانشمندان ایرانی» وصف کرد.

مجتبی عبدالهی استاندار استان البرز نیز که از مرکز کنترل ماهواره‌ای فضا پیما در مرکز فضایی در ماهدشت بازدید کرد گفت: این ماهواره به همت دانشمندان ایرانی در مدار قرار گرفت.

تقریباً همه رسانه‌های دولتی گزارشات متعددی در مورد چگونگی ساخت این ماهواره در داخل منتشر کردند. خبرگزاری تسنیم نیز در مطلبی با عنوان «از صفر تا صد در مورد ماهواره خیام از ساخت در داخل ایران تا پرتاب به وسیله ماهواره روسیه» به صورت مفصل به این موضوع پرداخت.

همشهری نیز در خبری با عنوان ماهواره بومی خیام به فضا پرتاپ شد آن را حاصل تلاش دانشمندان ایرانی خواند، هر دو این رسانه‌ها بعد از افشاگری سفارت روسیه، مطلب خود را اصلاح کردند. هر چند اسکرین شات، دامنه آن در کش گوگل و همچنین بازنشر این مطالب هنوز وجود دارد.

چاخان ملی به نام خیام چگونه شکل گرفت؟ چرا دولت رئیسی دروغ گفت؟

حتی طحان نظیف سخنگوی شورای نگهبان نیز در مورد پرتاب ماهواره خیام اظهار نظر کرد و در توییتی این موفقیت علمی را نتیجه شکست تحریم‌ها وصف کرد.

پیش از این چندین مسئول دولت رئیسی امارات متحده عربی را به سخره گرفتند که برای پرتاب ماهواره و انسان به فضا به دیگر کشور‌ها پول پرداخته است. این در حالی است که مسئولان آن کشور در مورد ماهیت علمی برنامه فضایی خود که شامل ارسال انسان به کره مریخ نیز می‌شود دروغ نگفتند.

دروغ‌پردازی و جعل دستاورد در این دولت مثال‌های متعددی دارد که هر روز نیز به لیست این مثال‌ها افزوده می‌شود.

عکس روز
خبر های روز